Přeskočit na obsah

Co je to PR (Public Relations) a kdy s ním začít?

10. 10. 2022

O PR jste už slyšeli a víte, že vám může pomoct vybudovat větší důvěru i u lidí mimo vaši bublinu? Obdivujete Simonu Kijonkovou, Michelle Losekoot, Ditu Přikrylovou a říkáte si, jak to udělat, abyste mohli sdílet svoje zkušenosti a inspirovat v médiích stejně jako ony?

Mám pro vás vysvětlení základních pojmů v PR a také otázky na tělo, díky kterým si sami zodpovíte, jestli je pro vás už ten správný čas jít do médií. Tipy a doporučení, jak jít do akce, pro vás připravuji do příštího článku.

PR není reklama a vyžaduje fungující podnikání

PR (čteme „pí ár“) má hned několik definic, nejlíp ale podstatu vystihuje samotný význam zkratky PR – public relations (vztahy s veřejností).

Z mého pohledu je nejužitečnější vnímat PR jako proces a soubor nástrojů, které slouží ke komunikaci firmy nebo jednotlivce s médii a dalšími cílovými skupinami. Pokud si tedy chcete dlouhodobě budovat dobré jméno a pozici experta ve svém oboru, je pro vás PR ta správná volba.

Měli byste také vědět, že PR je součásti tzv. marketingového mixu. Aby vám přineslo užitek, musíte mít fungující všechny jeho ostatní složky. PR totiž není reklama a nevyřeší vám ani prodej služeb. Další rozdíl je v tom, že reklamu a jiné složky výkonnostního marketingu můžete dělat nárazově, ale PR je potřeba budovat kontinuálně.

Druhy PR

Obecně lze oblast PR rozdělit do dvou okruhů – vnitřní se zaměřením na zaměstnance a vnější se zaměřením na ostatní cílové skupiny stojící mimo firmu, nebo jednotlivce. Často se také používá název interní a externí komunikace. My se teď spolu podíváme na PR směrem k médiím a na základní nástroje interní komunikace.

PR směrem k médiím není jen tisková zpráva

Externí komunikace směrem k médiím kombinuje využití tradičních médií (televize, rádio, tisk), online médií (např. internetové zpravodajství) a sociálních médií.

Pro váš cíl být víc vidět mimo svou bublinu je externí komunikace ten správný nástroj. Mějte přitom na paměti, že nemusíte hned od začátku obsáhnout všechny kanály. Pomůžu vám vybrat, který je pro vás klíčový, a tomu se budeme víc věnovat.

Základním pilířem pro externí komunikaci s médií jsou vztahy s novináři.

Když jim chcete sdělit nějakou novinku, například uvedení nové kolekce na trh, spuštění aplikace, založení firmy, budete psát tiskovou zprávu. Spoustu jich najdete na webu ČTK. Tiskovým zprávám se budu věnovat samostatně v některém z dalších článku.

Kromě toho můžete uspořádat tiskovou konferenci nebo dát tiskové vyjádření. Oba dva formáty jsou více formální, a často je používají velké firmy a státní instituce. Pro vás (sólo-podnikatelky a menší firmy) se víc hodí rozhovory, autorské články, komentáře a videa, a i o těchto tématech chystám články.

PR články (odborně advertorialy) bych zařadila spíše na pomezí PR a marketingu, protože se jedná o placený článek přes inzerci. Jejich obsahová příprava nicméně většinou spadá pod PR specialisty.

PR je také mantinelem pro případ krizové komunikace, kdy je nejdůležitější ochránit dobré jméno firmy nebo jednotlivce. Úkolem PR je zvládnout vykomunikovat negativní situaci dřív, než může ohrozit firmu nebo její zisk. V ideálním případě má PR k dispozici vypracovaný manuál potencionálních otázek a vhodných odpovědí pro případ různých krizových situací, který může firma nebo jednotlivec směrem k novinářům (a zaměstnancům) v případě potřeby použít.

Další formy PR

Mezi další oblasti externí komunikace patří: sponzoring, společenská odpovědnost (CSR), vztahy s investory (Investor Relations), vztahy se zákazníky (Customer Relations), vztahy s klíčovými vládními institucemi (Goverment Relations) a Public Affairs.

Interní komunikace

V interní komunikaci, kdy firma komunikuje směrem dovnitř a buduje vztahy se svými
zaměstnanci, se pak nejčastěji setkáváme s těmito formáty: eventy, teambuildingy,
newsletter, firemní časopisy.

Kdy začít s PR do médií?

Pokud se dělá PR dlouhodobě, zlepšuje vám image a reputaci firmy nebo značky. Zkuste si odpovědět na následující otázky a jestli vám vyjde 6x ano, je pro vás ten nejvyšší čas s PR začít.

Otázky pro majitele firem:

  1. Máte skvělou službu nebo produkt a spokojené zákazníky?
  2. Chcete si v médiích a na veřejnosti budovat dobré jméno? I pro případ krizové komunikace?
  3. Máte inspirativní příběh a zkušenosti, které chcete předávat dál formou hodnotného a užitečného obsahu?
  4. Víte, že vám může PR pomoci v rozvoji vašeho podnikání?
  5. Rozumíte, že PR není reklama?
  6. Chcete si budovat PR dlouhodobě?

Otázky pro sólo-podnikatele:

  1. Máte skvělou službu nebo produkt a spokojené zákazníky?
  2. Chcete si budovat svoji expertizu?
  3. Máte inspirativní příběh a zkušenosti, které chcete předávat dál formou hodnotného a užitečného obsahu?
  4. Víte, že vám může PR pomoci posunout vaše podnikání na další úroveň?
  5. Rozumíte tomu, že PR není reklama?
  6. Chcete si budovat PR dlouhodobě?

Vyšlo vám, že PR je cesta, kterou se chcete dát? V listopadu spouštím skupinový PR
mentoring
pro ty, kteří chtějí do médií svépomocí a nebo mu více porozumět, aby ho mohli delegovat. Více informací najdete tady.

S osobním PR vám také umím pomoct v rámci dlouhodobé spolupráce. Využijte seznamovacích 20 minut ZDARMA a objednejte se na úvodní on-line schůzku – VIP PR servis.

Chcete vědět další PR tipy? Zapište se do newsletteru!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *